JUBILEUMBOEK VANGT DE TIJD

Werktitel: Strandbadboek.

Voor en met Uitgeverij de Stad in Edam dit jubileum boek gemaakt. Een plek waar ook ik graag kom.

omslag

Terwijl de wereld in een diepe economische en politieke crisis verkeert, komt in het stille Edam Nico (Niek) Bouwes met het idee om op het uiterste noordoostelijke puntje van de stad een grote recreatieve voorziening aan te leggen. In 1932 is Bouwes 22 jaar oud. De zoon van een kaashandelaar ziet kansen voor Edam en weet met zijn jeugdig enthousiasme de lokale middenstand, de politiek en enkele grote ondernemers, waaronder de NZH, voor zich te winnen. 

Nog geen jaar later, in de zomer van 1933, vindt de feestelijke opening plaats van het Strandbad. Edam moet een alternatief worden voor de Noordzee, met name Zandvoort, en richt zich onder meer op de inwoners van Amsterdam. De tramverbinding tussen de hoofdstad en Edam is hierbij cruciaal. ‘Het mooiste strand van heel ons land’ staat er te lezen op tal van uitingen, waaronder een groot houten bord nabij het Centraal Station, naast het Noord-Hollands koffiehuis. 

De accommodatie bestaande uit voldoende bad-hokjes, een zandstrand, speeltuin, paviljoen met buitenterras en dansvloer, alsmede tal van voorzieningen in en langs het water van wat dan net niet meer de Zuiderzee genoemd kan worden, is bij aanvang een doorslaand succes. De landelijke pers is lyrisch en de eerste zomer trekken duizenden bezoekers over het Oorgat naar dit zomerse paradijs.

Het succes is echter van korte duur. De verdergaande crisis, de oorlogsjaren, de blijvende aantrekkings-kracht van de Noodzeestranden en de enorme schaarste na de oorlog zorgen er voor dat het Strandbad al snel en langdurig in zwaar weer belandt. Slechts met een uiterst sober beleid weet het toenmalige bestuur de zaak overeind te houden. De accommodatie is in die jaren op zomerse dagen vooral bevolkt met bezoekers uit Edam.

Pas halverwege de jaren vijftig volgt er een kentering. Het verblijfstoerisme krijgt in die jaren voorzichtig vorm en groeit uit tot de economische motor van het Strandbad. 

Door de groei van de camping kan het Strandbad weer investeren en wordt de accommodatie stap voor stap vernieuwd en verbeterd. Tot op de dag van vandaag!

De sfeer is in al die jaren onveranderd: een gemoedelijke familiecamping met laagdrempelige zwemvoorzieningen, een kleine speeltuin en een paviljoen waar alle rangen en standen zich thuis voelen. Een unieke plek aan het IJsselmeer en daarmee de trots van Edam!

Tekst: Luc van den Berg

Yehowww, like en share.
error
fb-share-icon